Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi
Cena regularna:
35,00 zł
towar niedostępny

Opis
Spis treści
Autor: Stanisław Urban, Anna Olszańska (red.)
ISBN: 978-83-7695-541-4
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 336
Format: B5
Oprawa: Miękka
Wersja elektroniczna: IBUK
Wstęp 11
Część 1
Problemy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi
Rozdział 1. Podstawy teorii handlu 15
1.1. Istota handlu 15
1.2. Rola handlu 18
1.3. Ogólna teoria handlu 19
1.4. Rola handlu w kształtowaniu konsumpcji 26
Rozdział 2. Rynek i jego elementy oraz mechanizm rynkowy 30
2.1. Pojęcie rynku i mechanizmu rynkowego 30
2.2. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne 34
2.3. Elementy rynku 37
2.4. Wzajemne powiązania firmy i rynku 41
Rozdział 3. Systematyka handlu i usług 43
3.1. Rodzaje i formy handlu 43
3.2. Usługi i ich klasyfikacja 49
3.3. Klasyfikacje statystyczne handlu 50
Rozdział 4. Szczeble obrotu towarowego 56
4.1. Podział obrotu towarowego 56
4.2. Obrót towarowy na szczeblu zbytu 58
4.3. Obrót towarowy na szczeblu hurtu 61
4.4. Obrót towarowy na szczeblu detalu 65
Rozdział 5. Formy organizacji handlu hurtowego i detalicznego żywnością i ich przeobrażenia 74
5.1. Główne uwarunkowania prowadzenia handlu we współczesnej gospodarce 74
5.2. Główne kierunki zmian w strukturach kanałów dystrybucji 76
5.3. Podstawowe formy integracji w handlu 78
5.4. Rozwój handlu z wykorzystaniem Internetu (e-commerce) 82
Rozdział 6. Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi – giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego 85
6.1. Giełdy towarowe. Ich funkcjonowanie i znaczenie we współczesnej gospodarce 86
6.1.1. Funkcje giełd w gospodarce 86
6.1.2. Transakcje giełdowe 88
6.1.3. Motywy zawierania transakcji – spekulacje i zabezpieczenia kontraktów rzeczywistych 91
6.1.4. Towary giełdowe i specyfikacje kontraktów 92
6.2. Aukcje jako forma integracji producentów rolnych 95
6.3. Centra handlu hurtowego i ewolucja ich roli w kanałach dystrybucji 99
Rozdział 7. Efektywność ekonomiczna i społeczna handlu 101
7.1. Efektywność ekonomiczna handlu 101
7.2. Efektywność społeczna handlu 106
7.3. Efektywność w przedsiębiorstwach handlowych 108
Rozdział 8. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika 111
8.1. Charakterystyka rynku rolniczego i żywnościowego 111
8.2. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce 116
Rozdział 9. Skup produktów rolnych 120
9.1. Przedmiot i zadania skupu 120
9.2. Formy skupu produktów rolnych 126
9.3. Organizacja kontraktacji i skupu produktów rolnych 130
9.4. Baza techniczna skupu 131
Rozdział 10. Magazyny produktów rolnych i spożywczych 135
10.1. Zapasy towarowe i ich rotacja 135
10.2. Rodzaje magazynów 139
10.3. Wyposażenie magazynów 143
10.4. Programowanie sieci magazynów handlowych 144
10.5. Organizacja gospodarki magazynowej 146
Rozdział 11. Zarys problematyki transportu żywności 150
11.1. Znaczenie i funkcje transportu w handlu żywnością 150
11.2. Klasyfikacja transportu i rodzaje środków transportu wykorzystywanych w handlu żywnością 152
11.3. Determinanty wyboru i przykłady środków transportu żywnością 155
Rozdział 12. Badania i analiza rynku żywnościowego 161
12.1. Rodzaje badań i analiz rynkowych w obszarze rynku żywnościowego 161
12.2. Organizacja i etapy realizacji procesu badawczego 165
12.3. Metody i techniki badawcze 168
12.4. Wybrane źródła informacji do badań i analiz rynku żywnościowego 170
Rozdział 13. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom 173
13.1. Konsumpcja – jej rodzaje 173
13.2. Wielkość potrzeb konsumpcyjnych ludności 174
13.3. Czynniki wpływające na konsumpcję żywności 175
Rozdział 14. Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną 183
14.1. Żywność funkcjonalna a ekologiczna 183
14.2. Żywność ekologiczna i funkcjonalna według aktów prawnych 184
14.3. Klasyfikacja żywności funkcjonalnej i ekologicznej 185
14.4. Dystrybucja produktów ekologicznych i funkcjonalnych 186
14.4.1. Kanały sprzedaży produktów ekologicznych 187
14.4.2. Kanały dystrybucji produktów funkcjonalnych 194
14.5. Rynek żywności funkcjonalnej i ekologicznej na świecie 195
Rozdział 15. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy 199
15.1. Znaczenie gastronomii w żywieniu ludności 199
15.2. Klasyfikacja zakładów gastronomicznych 202
15.3. Żywność oferowana w placówkach gastronomicznych 207
Rozdział 16. Udział Polski w handlu międzynarodowym żywnością 211
16.1. Pojęcie, istota i cele handlu zagranicznego 211
16.2. Rozmiar i struktura handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi w Polsce 213
16.3. Struktura handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi (według głównych grup towarowych) 215
16.4. Rodzajowa struktura eksportu towarów rolno-spożywczych 218
16.5. Struktura geograficzna polskiego eksportu rolno-spożywczego 220
16.6. Rodzajowa struktura importu towarów rolno-spożywczych 221
16.7. Struktura geograficzna polskiego importu rolno-spożywczego 223
16.8. Instrumenty Wspólnej Polityki Handlowej Unii Europejskiej wykorzystywane w handlu towarami rolno-spożywczymi 224
Rozdział 17. Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży 227
17.1. Asortyment handlowy 227
17.2. Podstawowe formy sprzedaży detalicznej 228
17.3. Przygotowanie towarów do sprzedaży 231
17.4. Proces sprzedaży 235
17.5. Specjalne formy sprzedaży 236
17.6. Proces komunikowania się z nabywcą 238
17.7. Zasady sprzedaży 240
Część 2
Rynki branżowe
Rozdział 18. Rynek zbóż 245
18.1. Podaż zbóż w Polsce 246
18.2. Popyt na zboża i ich przetwory 251
18.3. Skup zbóż 255
18.4. Ceny zbóż 256
18.5. Perspektywy rozwoju rynku zbóż w Polsce 257
Rozdział 19. Rynek ziemniaków i ich przetworów 259
19.1. Podaż ziemniaków 259
19.2. Popyt na ziemniaki i ich przetwory 264
19.3. Ceny ziemniaków 267
19.4. Handel zagraniczny ziemniakami i ich przetworami 268
Rozdział 20. Rynek owoców w Polsce 272
20.1. Uregulowania prawne na rynku owoców 272
20.2. Uprawy sadownicze w Polsce 274
20.3. Spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych 281
20.4. Handel zagraniczny owocami i ich przetworami 282
Rozdział 21. Rynek mleka i jego przetworów 289
21.1. Podaż mleka 289
21.2. Kwotowanie produkcji mleka 291
21.3. Popyt na mleko 293
21.4. Ceny mleka i produktów mlecznych 295
21.5. Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami 297
Rozdział 22. Rynek mięsa i przetworów mięsnych 301
22.1. Podaż podstawowych rodzajów żywca i mięsa 301
22.2. Popyt na mięso 307
22.3. Ceny żywca i produktów mięsnych 308
22.4. Handel zagraniczny mięsem i jego przetworami 311
Rozdział 23. Rynek ryb w Polsce 315
23.1. Podaż ryb morskich i słodkowodnych 316
23.2. Przetwórstwo ryb 319
23.3. Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza 321
23.4. Handel zagraniczny rybami i ich przetworami 323
Literatura 326
Spis tabel 334
Spis rysunków 336