Nowe myślenie o gospodarowaniu
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Spis treści
Autorzy: Walenty Ostasiewicz
ISBN: 978-83-67899-70-3
Liczba stron: 412
Rok wydania: 2024
Wersja elektroniczna: EBOOKPOINT, IBUK
Nowe myślenie o gospodarowaniu, którego celem jest dobre życie obejmujące wszystkie organizmy, począwszy od maleńkiej komórki, a kończąc na całej Naturze, przedstawione jest w formie elementarza. Nie jest to praca o myśleniu ekonomicznym ani tym bardziej o ekonomii myślenia. Jest to elementarz o prowadzeniu swojej zagrody (gniazda) przez różne organizmy, w szczególności przez społeczności ludzkie (organizmy społeczne). Jak w każdym elementarzu, tak i w tym przeważa język myślenia konkretnego nad myśleniem abstrakcyjnym. Gospodarowanie jest to przecież czynność bardzo konkretna, służąca zaspokojeniu potrzeb życiowych. Każde stworzenie chce żyć i cieszyć się życiem. Ten fakt stanowi pierwszy filar nowego myślenia. Żeby żyć, trzeba mieć przede wszystkim jedzenie, schronienie i odzienie. Wszystko to pozyskuje się w wyniku czynności nazywanych gospodarowaniem. To, że każde stworzenie, aby żyć, musi gospodarować, stanowi drugi filar nowego myślenia o gospodarowaniu. Ludzkość żyje na Ziemi i z niej żyje, pasie się na ciele Natury. Natura jest bowiem największym żywym organizmem, na którym żyją wszystkie inne żywe stworzenia. Ten – niechętnie akceptowany – fakt stanowi trzeci filar nowego myślenia: gospodarka ludzka jest wpleciona w gospodarkę Natury.
Słowa kluczowe: natura, gospodarowanie, gospodarka ludzka, wytwórstwo energii, wytwórstwo żywności
Przedsłowie 9
- Świat, w którym żyjemy 13
1.1. Świat jako organizm żywy 13
1.2. Dwa rodzaje istniejącego świata 15
1.3. Przyroda nieożywiona 16
1.4. Świat ożywiony 17
1.5. Myślenie jako podstawa wszelkiej działalności ludzkiej 19
1.6. Rodzaje myślenia 22
1.7. Myślenie o gospodarowaniu 24
- Natura i jej gospodarka 28
2.1. Uwagi ogólne 28
2.2. Życie jako gospodarowanie 28
2.3. Organizmy społecznościowe 30
2.4. Natura jako gospodarujący organizm 33
2.5. Prawa Natury 38
2.6. Ekosystem Silver Springs 41
2.7. Cykliczne procesy Natury 44
- Królestwo producentów 47
3.1. Uwagi ogólne 47
3.2. Charakterystyka producenta 48
3.3. Produkt brutto królestwa roślin 49
3.4. Technologia produkcyjna 52
3.5. Wskaźniki produktywności 59
3.6. Podstawowe pojęcia gospodarki roślinnej 61
3.7. Podstawowe ekosystemy i ich produkcja 66
3.8. Zawłaszczanie produkcji roślinnej przez ludzi (HANPP) 68
- Społecznościowy metabolizm gospodarczy 77
4.1. Pojęcia podstawowe 77
4.2. Po co jeść? 78
4.3. Pozyskiwanie energii z pokarmu 80
4.4. Egzosomatyzacja 81
4.5. Ile trzeba jeść? 85
4.6. Metabolizm endosomatyczny biologicznych organizmów wielojednostkowych 87
4.7. Superorganizmy tworzone przez ludzi 89
4.8. Ludzkość jako organizm żywy i jego metabolizm endo- i egzosomatyczny 90
- Gospodarka ludzka 97
5.1. Wstęp 97
5.2. Gospodarka jako żywy organizm społecznościowy 98
5.3. Konfrontacja starego z nowym 99
5.4. Związki gospodarki Natury z gospodarką ludzką 101
5.5. Substraty metabolizmu gospodarczego 106
5.6. Pośrednie i niejawne pobieranie materii 109
5.7. Materiały używane i nieużywane 112
5.8. Analiza przepływów materiałowych 114
5.9. Ekwiwalent surowcowy materiałów 126
5.10. Kogo obciążać?139
5.11. Gospodarka cyrkularna 141
- Wytwórstwo energii 150
6.1. Wprowadzenie 150
6.2. Źródła energii 152
6.3. Właściwości energetyczne paliw 155
6.4. Efektywność energetyczna paliw 156
6.5. Efektywność energetyczna systemów energetycznych159
6.6. Efekty gospodarcze 168
6.7. Paliwo z produktów roślinnych 170
6.8. Klif energetyczny 174
6.9. Efekty gospodarcze i środowiskowe176
6.10. Jak bardzo „zielone” są samochody elektryczne? 180
- Wytwórstwo żywności 186
7.1. Uwagi wprowadzające 186
7.2. Gleba jako organizm żywy i czynnik produkcji 187
7.3. Woda 190
7.4. Użytkowanie wody 193
7.5. Ogólny bilans wodny 196
7.6. Metabometryczna analiza systemów wytwarzania żywności 200
7.7. Produkcja żywności odzwierzęcej 204
7.8. Ślad wodny i woda wirtualna 210
7.9. Przykład kompleksowej analizy metabometrycznej 217
7.10. Wszystkie ciało jest trawą 220
7.11. Zdrowa dieta w zdrowym świecie 222
- Metabometryczna analiza ludzkiego bytowania 234
8.1. Wstępne wyjaśnienia 234
8.2. Ogólny schemat metabolicznej analizy ludzkiego bytowania 235
8.3. Gospodarstwo domowe jako organ gospodarki narodowej 238
8.4. Budżet czasu 239
8.5. Metaboliczna analiza wykorzystania budżetu czasowego 241
8.6. Gospodarstwo domowe jako samodzielny organizm 247
8.7. Metabolizm społecznościowy 254
8.8. Przykłady profili metabolicznych 256
8.9. Materialny poziom bytu ludzkiego 259
Posłowie 265
Bezsłowie 275
Dodatek 1. Podstawy fizyko-chemiczne 277
Dodatek 2. Podstawy termodynamiczne 286
Dodatek 3. Podstawy biologiczno-ekologiczne 299
Dodatek 4. Historia metabolizmu społecznego 312
Dodatek 5. Historia gospodarowania 323
Dodatek 6. Ekologiczne sumienie ludzkości 341
Bibliografia 383
Spis rycin 405
Spis tabel 411