Zastosowanie opakowań aktywnych i inteligentnych oraz powłok i folii jadalnych w przemyśle żywnościowym
Opis
Spis treści
Autor: Tomasz Lesiów (red.)
ISBN: 978-83-7695-848-4
Rok wydania: 2020
Liczba stron: 130
Format: B5
Oprawa: Miękka
W monografii opisano stan wiedzy i stopień zaawansowania badań nad innowacyjnymi technologiami stosowanymi w przemyśle żywnościowym – opakowaniami aktywnymi i inteligentnymi, RFID oraz powłokami i foliami jadalnymi. Międzynarodowa wymiana produktów żywnościowych skłania do tego, by wydłużać trwałość produktów żywnościowych, często przemieszczanych z jednego kontynentu na drugi. Dąży się do tego, aby dzięki technologiom pakowania zapewnić jakość i bezpieczeństwo tych produktów, a poprzez technologię RFID mieć pełną informację o produkcie żywnościowym w łańcuchu logistycznym. Książka jest kierowana do środowisk naukowych i studentów studiujących problemy technologii i żywienia, opakowalnictwa, jakości i bezpieczeństwa żywności, przedstawicieli praktyki przemysłowej i konsumentów oraz osób zainteresowanych szczegółami zastosowania innowacyjnych opakowań.
Wprowadzenie 7
1. Zastosowanie opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym / Application of active packaging in food industry 9
1.1. Wstęp 9
1.2. Definicja, podział oraz charakterystyka opakowań aktywnych 10
1.2.1. Podział i zastosowanie opakowań aktywnych 11
1.2.2. Opakowania o właściwościach antybakteryjnych 14
1.2.3. Opakowania absorbujące tlen 17
1.2.4. Opakowania o właściwościach antyutleniających 20
1.2.5. Opakowania absorbujące/wydzielające ditlenek węgla 21
1.2.6. Opakowania absorbujące wodę 23
1.2.7. Opakowania absorbujące etylen 27
1.2.8. Opakowania wydzielające etanol 29
1.2.9. Opakowania absorbujące/wydzielające zapachy 29
1.2.10. Opakowania zabezpieczające barwę produktu 29
1.3. Nanotechnologia w przetwórstwie i pakowaniu mięsa: potencjalne zastosowania 30
1.4. Podsumowanie 31
2. Zastosowanie opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym / Application of intelligent packaging in food industry 32
2.1. Wstęp 32
2.2. Definicja, podział oraz charakterystyka opakowań inteligentnych 33
2.2.1. Wskaźniki czasowo-temperaturowe 36
2.2.2. Wskaźniki nieszczelności – wskaźniki powietrza 44
2.2.3. Wskaźniki świeżości i wskaźniki mikrobiologicznej jakości 46
2.2.4. Układy RFID 48
2.2.5. Biosensory oraz udział nanotechnologii w monitorowaniu bezpieczeństwa żywności 48
2.3. Podsumowanie 51
3. Zastosowanie technologii RFID w przemyśle żywnościowym / Application of RFID technology in food industry 52
3.1. Wstęp 52
3.2. Definicja i charakterystyka RFID 53
3.3. Komponenty, budowa oraz działanie systemu identyfikacji radiowej RFID 54
3.4. Wykorzystanie technologii RFID w ujęciu historycznym 60
3.5. RFID a kody kreskowe 62
3.6. Przykłady wykorzystania technologii RFID w przemyśle żywnościowym 64
3.6.1. Współczesne wykorzystanie technologii RFID w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego 65
3.6.2. Współczesne wykorzystanie technologii RFID w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego 68
3.7. Podsumowanie 68
4. Zastosowanie folii i powłok jadalnych w utrwalaniu żywności / Use of edible films and coatings in food preservation 69
4.1. Wstęp 69
4.2. Definicje oraz podział powłok i folii jadalnych 71
4.3. Charakterystyka powłok i folii jadalnych 74
4.3.1. Powłoki i folie jadalne na bazie polisacharydów 74
4.3.2. Powłoki i folie jadalne na bazie lipidów 78
4.3.3. Powłoki i folie jadalne na bazie białek roślinnych i zwierzęcych 82
4.3.4. Folie i powłoki jadalne o niejednorodnej strukturze 87
4.4. Dodatki strukturalne w powłokach i ich zastosowanie 89
4.5. Techniki wytwarzania powłok i folii jadalnych 95
4.6. Znaczenie i przykłady zastosowania powłok i folii jadalnych podczas przechowywania owoców i warzyw 100
4.7. Znaczenie i przykłady zastosowania powłok i folii jadalnych podczas przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego 105
4.8. Praktyczne zastosowanie powłok i folii jadalnych 107
4.9. Podsumowanie 109
Wnioski 111
Bibliografia 113
Spis rysunków 125
Spis tabel 128
Summary 129